Beeldende kunst is overal te zien en te vinden, maar heb je zelf wel eens naar een geschikt werk gezocht? Het kan lastiger zijn dan het lijkt. Waar moet je bijvoorbeeld zoeken en op welke manier past het in jouw interieur? Hieronder vind je verschillende tips die je op weg helpen bij het kiezen van een schilderij.

Waarom?

Welk schilderij past bij mij?

Ten eerste stel je jezelf de vraag waarom je een schilderij wil? Deze vraag is heel bepalend en het antwoord kan je zoektocht veel makkelijker maken. Er zijn verschillende redenen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek zijn naar iets wat je interieur compleet maakt, maar je kunt ook zoeken naar een werk dat de basis vormt voor je interieur of een blikvanger toevoegen in je woon-, slaap-, badkamer of keuken. Denk hier goed over na alvorens je op zoek gaat naar een schilderij.

Waar moet je op letten?

Nu je hebt vastgesteld waarom je op zoek bent naar een schilderij, kun je al een stuk gerichter gaan zoeken. Het is vervolgens belangrijk om te weten waar je het schilderij op wil hangen. Om welke kamer gaat het het, waar in de kamer wil je het schilderij ophangen en bij welke kleuren moet het passen. De hoogte is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Tip: een gangbare hoogte is museumhoogte. Museumhoogte is 140 cm, dit is ongeveer ooghoogte. Wanneer jij wil dat het werk hoger of lager hangt, doe dan vooral wat jij zelf het mooiste vindt.

Denk na over wat je budget is en ga in een bepaalde prijscategorie op zoek. Zo voorkom je teleurstellingen en een mooi schilderij hoeft niet duur te zijn!
Tenslotte moet je de lijst ook zeker niet vergeten. Dit deel kan onbelangrijk lijken, maar kan het hele effect van het door jou gekozen schilderij te niet doen. Kies daarom voor een lijst die niet te veel in het oog springt en bij het schilderij past qua stijl en kleur. De lijst moet harmonieus aansluiten op het werk en de aandacht niet afleiden.

Wat voor een schilderij?

Er zijn, zoals je misschien al weet, heel veel verschillende stijlen als het op schilderijen aankomt. Een belangrijk onderscheid is figuratief en abstract, oftewel kun je de vormen herkennen of niet? Schilderijen kunnen simpel en eenvoudig zijn, of ze kunnen juist een statement piece zijn. Denk na over wat bij jou past en wat je graag in je interieur terug wil zien.

Daarnaast is het formaat veelzeggend. Afbeeldingen van gebouwen, landschappen of het menselijk lichaam komen vaak mooier uit op grotere werken. Een groot/breed schilderij past goed op een grote/brede muur en kan de ruimte groter laten lijken. Een smal schilderij past goed op een smalle muur en is goed voor drukkere afbeeldingen met veel details. Meerdere werken boven elkaar laten de ruimte hoger lijken. Meerluiken geven daarbij een moderne uitstraling.

Het is heel belangrijk om iets te kiezen wat je zelf ook echt mooi vindt. Iets kan qua prijs geschikt zijn en het perfecte formaat en de juiste kleur hebben, maar je moet het er zelf ook mee eens zijn.

Een stilleven in je woonkamer

Stilleven aan de muur

Heb je geen idee wat je mooi vindt of wat er allemaal te vinden is? Bezoek eens een museum! Tip: bezoek een museum of galerij waar meerdere exposities en kunstenaars getoond worden, zo krijg je een variëteit aan stijlen, kleuren en het effect van verschillende formaten te zien. Natuurlijk zijn de werken die in een museum hangen tamelijk prijzig, maar je zou wel inspiratie op kunnen doen en op zoek gaan naar de stijl de bij jouw smaak past.

Daarnaast is er op MyNewArt ook van alles te vinden. Zoek naar kunstenaars of kunststromingen die je aanspreken. Per kunstenaar of stroming zijn er veel verschillende kleurpaletten en stijlen te vinden. Ook op deze manier kun je erachter komen wat je leuk vindt en wat voor iets je graag in jouw interieur zou willen zien.
Houd je niet zo van kunst, maar wil je gewoon iets om je woon- of slaapkamer op te vrolijken? Laat je niet te snel afschrikken, kunst kan heel leuk zijn! Je hoeft niet half Nederland af te reizen om kunst te zien. In veel dorpen en steden worden er regelmatig (gratis) evenementen georganiseerd, zoals festivals of kunstroutes. Wie weet houd je er nog een nieuwe hobby aan over!

Zoals je ziet zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten of die het kiezen juist makkelijker kunnen maken. Denk na over wat jij mooi vindt en waar het schilderij komt te hangen. Ga uitgebreid op zoek naar inspiratie zodat je goed weet wat bij jou past. Stel daarna vast aan welke eisen het schilderij moet voldoen, zodat je je zoektocht gerichter kan maken. Aan het eind van de dag is er één ding het allerbelangrijkst: wat vind je zelf? Iets kan tegen alle verwachtingen ingaan, maar als het jou aanspreekt is het de juiste keus.