Dit jaar zijn er een hoop inspirerende trends bijgekomen. De kleur wit kan nog altijd, maar wordt gecombineerd op hele nieuwe manieren. Flexa en Histor hebben, ook zoals ieder jaar, een kleur van het jaar gekozen die beide geweldig combineren met de trends van 2018. Lees hieronder over grijs- en pasteltinten, organische trends, materialen om mee te combineren en hoe je deze trends in jouw woning terug kan laten komen.

Kleur van het Jaar 2018

Climax

Ieder jaar kiest Histor een kleur van het jaar. Deze keuze wordt gemaakt nadat er een onderzoek is uitgevoerd waarbij aandacht wordt besteed aan maatschappelijke en culturele trends. De kleur van dit jaar reflecteert daarmee de mindset van dit jaar. De kleur van 2018 is Climax geworden; een kleur waarin zwart en indigo samenkomen, een warme kleur met een diepgrijze ondertoon. De kleur past bij een scala aan paletten; hij past bij pastelkleuren, donkere tinten of juist neutraal wit of beige. Climax leent zich perfect als een mooie, bijzondere kleur voor op de muren, maar is zeker ook geschikt voor details in het interieur — denk hierbij aan kaarsen of deurknoppen, maar ook kasten, koffietafels of kussens.

Heart Wood

Heart Wood

Flexa’s kleur van het jaar is dit jaar Heart Wood, een roze kleur met grijstinten. De kleur is gekozen om jou weer in contact te laten komen met prachtige tinten die te vinden zijn in de natuur. De kleur verandert afhankelijk van de lichtinval en de kleuren die ermee gecombineerd worden. Heart Wood past perfect in uiteenlopende paletten, zo kun je hem combineren op een manier die bij jou smaak past. Denk aan speelse en moderne kleuren, of juist de oudroze tinten die je ook wel aan een poederdoosje doen denken. Een andere optie is om Heart Wood met ijsblauwe tinten te combineren of met Histor’s kleur van het jaar, Climax! Het voordeel van de eindeloze mogelijkheden is dat je niet je complete interieur om hoeft te gooien als je deze woontrend terug wil laten komen in je woon-, slaap- of badkamer. Heart Wood kan perfect geïntroduceerd worden in jouw bestaande interieur.

Kleurtrends

Eclectisch en speels

Dit jaar draait het om nieuwe combinaties waarmee frisse looks worden gecreëerd. Schrik niet, dit betekent niet dat je alles moet verbouwen of dat je je comfort zone uit moet stappen. Wat voor bovengenoemde kleuren van het jaar geldt, geldt ook voor deze trends. Met een subtiele verandering kom je al een heel eind. Of andersom: met veel veranderingen houd je je subtiele interieur waarin toch alle woontrends van 2018 terugkomen.

Pastelkleuren voeren hier de boventoon en bieden eindeloos veel opties. Je kan ervoor kiezen om het palet in je huis rust en eenvoud uit te laten stralen middels een ton sur ton interieur. Wil je het wat spannender maken door een verrassend kleurdetail toe te voegen? Dat kan makkelijk met donkere en verzadigde tinten zoals Climax of houd het fris met bijvoorbeeld okergeel of oranje. Combineer het vrolijke palet met geometrische vormen en grappige prints. Je kan alle kanten op! Maak het geheel af met bijvoorbeeld kussens van mooie materialen en kastjes en koffietafeltjes van verschillende houtsoorten.

Organisch en rustiek

Organische en rustiek

Zoals je kon lezen is een van de redenen om Heart Wood als kleur van het jaar te kiezen het feit dat de kleur aan de natuur teruggekoppeld kan worden. Dit geldt ook voor een groot deel van de woontrends van 2018 — de rode draad is het terugkomen van natuurlijke elementen. De natuur biedt een scala aan kleuren en dat geldt ook voor de woonkleuren van 2018.

Bruin is het nieuwe zwart: denk aan cacao, koffie en boomschors. Bruintinten bieden een warm en zacht palet. In combinatie met (donker)groene en blauwe tinten geef je het een moderner tintje. Nieuwe trendkleuren zoals oranje, warm- of donkerrood, aubergine paars en zachtroze combineren perfect met deze kleuren en bieden een verrassend effect. Blad- en bloedpatronen maken deze oase van rust compleet. Materialen afkomstig uit de natuur maken het af, denk aan rotan, natuursteen, staal en natuurlijk verschillende houtsoorten.

Fris en modern

Vorig jaar was Flexa’s kleur van het jaar Denim Drift, de naam zegt het al, een grijsblauwe kleur. Zoals we weten is Histor’s Climax ook een blauwe kleur. Duidelijk mag zijn dat blauw een dynamische en makkelijk te combineren kleur is. Dit jaar zien we hem in bijvoorbeeld Climax terug als warme en donkere kleur, maar we zien hem ook als de tegenhanger van warm en donker: ijsblauw.

IJsblauw combineert uitstekend met heel veel kleuren en materialen. Zo kun je hem gebruiken in de eerste besproken trend; in combinatie met pastelkleuren, maar hij past ook heel goed bij Climax en of grijsblauwe tinten. Wil je je interieur niet zo’n ijzige uitstraling geven als de naam van de kleur impliceert, combineer hem dan met mooie, aaibare stoffen en warmere kleuren. Houd je meer van minimalisme? Dan past hij makkelijk in een palet van wit, zwart of grijs en naturellen. In ieder geval zijn er tal van materialen die bij deze trend passen, denk aan (geoxideerde) stalen en metalen en stenen als keramiek met een grijze of blauwe ondertoon.

Zoals je ziet biedt 2018 voor ieder wat wils: warm of fris, gedetailleerd of eenvoudig, speels of simplistisch — het kan allemaal. Welke kleur zie jij graag terug in jouw woning?