Een industriële woonstijl: je ziet het tegenwoordig overal. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe kun jij deze je woning zo inrichten dat je hetzelfde effect bereikt? Een industriele woonstijl is veelzijdig en past daarnaast goed binnen een beperkt budget. Lees hieronder meer over de stoere, hippe stijl.

Kenmerken

Een industriële woningstijl is gebaseerd op de sfeer en de inrichting van fabrieksgebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Toendertijd ging men niet voor wat mooi was, maar juist voor wat praktisch was. Een beschadigde muur of zichtbare leiding of kabel was dus niet zo’n ramp. Precies hetzelfde geldt voor de populaire stijl die vandaag de dag super modern oogt. Een industrieel interieur heeft een ruige, stoere en cleane uitstraling: de inrichting is minimalistisch, maar wel uitgesproken. Er wordt veel gewerkt met ruwe materialen. Denk dus aan hout, metaal en beton. Een industriële inrichting betekent dat de materialen waarvan meubels gemaakt zijn, niet verborgen hoeven te worden. Er hoeft dus geen vloerbedekking over de betonnen vloer en een muur hoeft niet opnieuw gestuct te worden. Het rauwe, onbewerkte randje is juist een must voor deze inrichting.

Industriële stijl

Dit zijn de grote richtlijnen die een inrichting industrieel maken. Daarbinnen kun je alle kanten op. Je kunt het superstrak houden of je kunt kleur toevoegen. Qua decoratie biedt deze woonstijl een leeg canvas: vintage, modern, minimalistisch – het past allemaal binnen deze inrichting. Tip: omdat een industriële stijl het goed doet in ruime woningen, passen grote schilderijen en robuuste items beter dan allerlei kleine spulletjes. Ga dus op zoek naar eyecatchers. Zoals gezegd: alles kan, dus laat je fantasie de vrije loop en kies bijvoorbeeld een humoristisch beeld of een kleurrijk en groot schilderij.

In je eigen huis

Nu je een beetje weet hoe een industriële stijl eruit ziet, kun je dit gaan realiseren in je eigen woning. Ben je net verhuisd? Dat betekent dat je niet alles tot in de puntjes opnieuw hoeft te verven of behangen, een nieuwe vloer hoeft misschien ook niet. Het ligt eraan wat de status van de woning is. Zorg wel dat er een paar oppervlaktes zijn die clean en fris ogen. Je wilt natuurlijk dat mensen denken dat je in een bouwval woont. Wil je een industriële inrichting realiseren in je huidige woning? Ga back to basic: wat ligt er onder het laminaat? En wat schuilt er achter het behang? Misschien kun je iets weghalen en zo een ruwe, stoere ondergrond tevoorschijn laten komen. Creëer daarnaast zoveel mogelijk ruimte. Zo min mogelijk muren en deuren, hoge plafonds en veel glas geven je het gevoel dat je je in een loft bevindt. Probeer dit effect waar mogelijk in je eigen woning te bereiken.

Vervolgens kun je je eigen twist geven aan het interieur. Wanneer je veel met wit werkt, houd je het strak. Kleuren als donkerblauw, donkerpaars en groene tinten geven warmte aan de ruimte en passen ideaal bij de industriële stijl. Een combinatie van deze twee geven frisheid aan de woning. Deze kleuren vormen de basis voor de rest van het interieur en bieden een uitgangspunt voor de accessoires die je toe kunt voegen. Groene planten zijn altijd een goed idee. Ze passen goed bij een industrieel interieur en voegen wat organisch toe. Zoek daarnaast met zorg de juiste lampen en stoelen uit: deze bereiken makkelijk heel veel effect. Verder kun je met verschillende materialen spelen: gebruik verschillende soorten hout of voeg juist zachte en luxe stoffen toe voor een zachter effect.

Industriële woonstijl

Budget tips & tricks

Het leuke aan een industriële woonstijl is dat het allemaal niet zo verfijnd hoeft te zijn. Dat betekent dus de ideale gelegenheid voor wat DIY projectjes! Knutsel bijvoorbeeld je eigen lampenkap, bijzettafeltje, opbergers en veel meer. Een leuke, goedkope bezigheid waar je vervolgens heel lang plezier van hebt. Daarnaast kun je misschien ook wel een heleboel oude meubels hergebruiken. De oude bank van je oma die je eerst heel stoffig leek, kan het pronkstuk vormen in je nieuwe interieur. Misschien heb je op zolder nog andere items liggen, zoals een typemachine of vind je een grappig uithangbord op een rommelmarkt. Dit zijn namelijk perfecte decoratiestukken voor een industriële woning en zijn vaak goedkoop op de kop te tikken.

Tip: Heb je niet het geluk dat er een stenen muur aanwezig is, maar wil je ditzelfde effect bereiken? Je kunt zelf een soort stempel maken, waarmee je de voegen van een bakstenen muur nabootst. Er is ook behang verkrijgbaar met eenzelfde print. Met steenstrips hoef je niet je hele woning te verbouwen en bereik je hetzelfde effect als bij een echte stenen muur. Deze strips plak je op de muur, maar springen er letterlijk en figuurlijk uit. Ze zijn namelijk van steen gemaakt!

Een industriële woning biedt voor ieder wat wils: het raakt je niet te hard in je portemonnee, want het biedt je de kans om heel veel materialen en spullen opnieuw te ontdekken. Daarnaast kun je het helemaal naar jouw eigen smaak inrichten. Een beeld van een hond? Een lamp in een gekke kleur? Het kan allemaal! Kijk eens in de webshop voor schilderijen die perfect als eyecatcher gebruikt kunnen worden in een industrieel interieur. Binnen no time heeft iedereen het over jouw te gekke inrichting.