Urbex – veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Als je het woord intypt op Google krijg je foto’s van mysterieuze en verlaten woningen, fabrieken en andere gebouwen. Wat is het? Waar kun je urbex vinden en hoe kun je zelf aan de slag? Dit en meer lees je hieronder.

Wat is urbex?

Urbex is een samentrekking van het Engelse urban en exploring. Men gaat dus op pad om verlaten plekken en verweerde gebouwen te ontdekken. Met de nadruk op urban gaat het dus om steden en panden en niet om natuur aanzichten. De zogenaamde urbexer gaat erop uit om verborgen plekken te vinden. Het doet je misschien een beetje denken aan spannende avonturen die je beleefde toen je klein was. Ontdekkingsreizen voor volwassenen!

Wanneer je een spot gevonden hebt kun je ervoor kiezen om deze vast te leggen. Dan spreken we dus van urbex fotografie. En deze twee gaan vaak hand in hand. Zo heeft de urbexer een leuk souvenirtje en het staat stoer en origineel in een woning, kantoorpand of misschien wel museum.

Urbex fotografie

Locaties

Aangezien de ruimte in Nederland schaars is en we dicht op elkaar leven, zijn er niet heel veel plekjes die geschikt zijn voor urbexen. Op het internet vind je allerlei tips hoe je het snelst de beste locaties kan vinden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Anderen zullen de locaties niet snel doorvertellen, want het is natuurlijk een prestatie om iets als een verlaten huis, kerk of parkeergarage te vinden. Daarnaast is het niet altijd legaal om plekken te betreden, aangezien het vaak privéterrein is.

Meestal vindt urbexen plaats in de stad, maar ook op het platteland kun je een oud kasteel of een vervallen boerderij vinden. Deze zullen zich vast perfect lenen voor een imponerend shot!

Urbex platteland
https://pixabay.com/en/girl-lost-barn-ghost-old-town-1241165/

Zelf urbexfoto’s of schilderijen maken

De belangrijkste regel voor urbex is “take nothing but pictures, leave nothing but footprints”. In veel gevallen ben je op privéterrein en wanneer je iets kapot maakt, maak je andermans eigendom kapot. Daarnaast ben je er om de omgeving vast te leggen en niet om te stelen of schade aan te brengen. Wanneer je niet door de voordeur naar binnen kan, ga dan op zoek naar bijvoorbeeld een open raam of een gebogen hek. Maar breek het raam niet en buig het hek niet zelf!

Het gaat om het rauwe, onbewerkte karakter van een beeld. Een afgebladderd behang, een beschimmelde muur en een uitstekende ijzerdraad. Dat zijn aspecten die een urbexfoto maken tot wat het is. De kijker – maar ook de fotograaf vragen zich af wat de geschiedenis is van een plek. Wanneer en wie er geleefd hebben. Je droomt weg bij een verlaten kasteel of kathedraal en je raakt geïntrigeerd door een spookstad of een oud gesticht. Het is dus niet nodig om de omgeving aan te passen voor de foto. De imperfecties zijn juist waar je naar op zoek bent. Je kan misschien wel een achtergelaten vuilniszak uit het beeld halen of een ander voorwerp verplaatsen. Maar haal niks weg en breng geen veranderingen aan die je niet terug kan draaien.

Daarnaast bestaat de kans dat het vervallen pand zo beschadigd is dat er instortingsgevaar bestaat of dat er glas op de grond ligt. Om deze redenen is het raadzaam om beschermende kleding te dragen. Ga daarnaast nooit alleen op pad! Dit is voor je eigen veiligheid en daarnaast is het gezelliger dan in je eentje.

Urbexfoto

Urbex schilderijen

Alhoewel Urbex voornamelijk foto’s betreft, zijn er ook schilders die zich aan deze trend wagen. Sommige kenmerken komen beter uit in een foto, maar anderen worden juist versterkt door het gebruik van verf of potlood. Daarnaast heeft de fotograaf minder vrijheid: hij kan maar tot op zekere hoogte dingen veranderen aan de omgeving. De schilder kan van alles: een muur wegbreken of juist toevoegen, een onverwacht perspectief kiezen of zelfs een complete fantasiewereld creëren.

Urbex in huis

Vaak zijn urbexers fanatieke fotografen met professionele apparatuur. Zij hebben dus vast wel ergens op een forum of een webshop hun werk te koop aangeboden. Daarnaast zijn er verschillende websites die urbexfoto’s op canvas aanbieden. Urbexfoto’s worden vaak bewerkt zodat de lichtinval beter uitkomt en het contrast wordt was verduidelijkt. Dit kan ervoor zorgen dat de foto er mysterieuzer uit komt te zien, maar soms ook enigszins duister. Deze foto’s staan mooi in een neutrale omgeving. Zo heb je een echte eyecatcher.

Urbex schilderijen zijn zeldzamer. Voor een uniek exemplaar kun je onder andere terecht in de webshop van MyNewArt.nl. Op internet zijn er schilders die zich specifiek richten op urbex. Deze werken zijn vaak te koop voor een redelijke prijs. Het mooie aan een urbex schilderij dat deze de sfeer over kunnen brengen zonder er grimmig uit te zien. Een schilderij zou dus mooi passen in bijvoorbeeld een strakke huiskamer maar ook in een warme slaapkamer. Het palet is makkelijker aan te passen op een bestaand interieur.

Vliegtuig urbex