Als je, zoals het hoort, 8 uur per nacht slaapt, betekent dat dat je heel wat uurtjes in je slaapkamer doorbrengt. Natuurlijk is het dan van belang dat je slaapkamer ingericht is zoals jij dat wil. Dit kan makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Daarom zijn hieronder wat tips en tricks opgesteld voor slaapkamer inspiratie.

Denk na over de inrichting

Denk, voordat je begint met kopen, klussen en inrichten, na over hoe het eruit moet komen te zien. Dit kan afhankelijk zijn aan de kamer; is het een grote of een kleine kamer of zitten er schuine daken of gekke hoekjes in? Er zijn een heleboel verschillende stijlen die je toe kan passen in je slaapkamer. De thema’s hieronder zijn de populairste en meest toegankelijke, misschien wat voor jou?

Een klassieke slaapkamer straalt eenvoud en rust uit, maar ook luxe. Ga dus voor kleuren als beige, lichtgrijs, lichtroze en lichtblauw. Houd het simpel en voeg mooie, zachte details toe, zoals een mooie lamp, een zacht kleed of gordijnen van een luxueuze stof.

Bij een moderne slaapkamer houd je het strak. Vergelijkbaar met de klassieke slaapkamer maak je het af met stijlvolle details zoals een design lamp of spiegel. Het kleurenpalet is hier wat killer. Denk aan antraciet, wit, ijsblauw en flesgroen.

Landelijke slaapkamers vullen zich met robuuste meubels en natuurlijke materialen. Voeg niet te veel accessoires toe, maak gebruik van de kamer zelf. Een landelijke stijl sluit perfect aan bij een kamer met veel hout. Zet een bed in het midden van de kamer, voeg een mooie stoel toe en je bent klaar.

Romantische slaapkamer

Voor de romantische types: een slaapkamer waar je letterlijk en figuurlijk in weg kan dromen. Gebruik warme kleuren, zoals oud- en lichtroze, rood en bruin. Een hemelbed staat geweldig in een romantische kamer, evenals veel luxueuze en zachte accessoires, zoals een kroonluchter en veel gouden details. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil, maar met een paar gouden accessoires en schattige lichtjes ben je ook al op de goede weg.

Het tegenovergestelde van een romantische kamer is een slaapkamer in industriële stijl. Gebruik veel materialen als hout, staal en steen en plaats dit in een aansluitend kleurenpalet. Een industriële kamer kan al snel kil lijken, maar als je de juiste accessoires toevoegt hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Voeg persoonlijke foto’s of boeken toe of een leuke lampensnoer voor wat gezelligheid.

Lekker slapen

Het allerbelangrijkste aan je slaapkamer is natuurlijk datgene waarin je slaapt: je bed. Wanneer je een nieuw bed wil, moet je nadenken over het formaat, het type matras, het beddengoed en het bed zelf. Het bed is bepalend voor de rest van de slaapkamer, qua ruimte en qua inrichting. Tenslotte is het bed belangrijk, omdat je erin moet slapen! Het bed moet ondanks al het andere comfortabel zijn.

Het beddengoed moet je dus ook zeker niet vergeten. Denk bijvoorbeeld na over je dekbedovertrek. Kijk naar de stof, de afmetingen en de kleur of het patroon voordat je een keuze maakt. Een katoenen dekbedovertrek is een populaire en een goede keus: katoen is relatief goedkoop, maar de kwaliteit is goed. Daarnaast biedt katoen verkoeling in de zomer en het houdt je warm in de winter. Voor de koukleumen onder ons is een flanellen overtrek een goed idee. Tenslotte geeft satijn een luxueuze uitstraling en slaapt heel lekker.

Lekker slapen

Tenslotte is je nachtrust deels afhankelijk van het licht in de kamer. Het is bewezen dat een donkere kamer het meest rustgevend is. Sommige mensen vallen onder iedere omstandigheid in slaap en dan zal het dus niet zo heel veel uitmaken. Denk goed na over wat voor een slaaptype jij bent voordat je de verduistering uitkiest. Witte gordijntjes kunnen heel mooi zijn, maar als je er vervolgens niet door kunt slapen is het zonde. Daarnaast is licht ook bepalend voor de sfeer in de kamer. Veel daglicht, en dus grote of veel ramen, is altijd positief. Het zorgt ervoor dat je de kamer goed kan ventileren en overdag zorgt natuurlijk licht voor frisheid en ’s avonds voor gezelligheid.

Ruimte

Er zijn een heleboel trucjes om meer ruimte te creëren of om de kamer hoger of groter te laten lijken. Ook hier zijn de ramen van belang. Wanneer je veel ramen in je kamer hebt, lijkt de kamer al meteen een stuk ruimer. Met de gordijnen kun je dit effect versterken. Gordijnen die de hele muur bedekken, dus van het plafond tot aan de grond, laten de kamer groter lijken. Met spiegels creëer je diepte en wanneer je het plafond een paar tinten lichter maakt dan de muren creëer je hoogte.

Een heleboel goede tips dus, maar misschien is de beste tip wel het simpelst: houd je kamer netjes. Wanneer je kamer opgeruimd is, lijkt de ruimte groter en daarnaast straalt hij meer rust uit. Benut de ruimte goed en neem bijvoorbeeld een bed met lades onderin, deze nemen geen extra ruimte in beslag en geven je veel extra opbergruimte. Zo zijn er een heleboel andere manieren om loze ruimte te benutten om spullen op te bergen. Voor kleine kamers kun je zoveel mogelijk de hoogte gebruiken en de achterkant van de deur.

Slaapkamer decoratie

Tenslotte is het belangrijk om niet te veel decoratie te gebruiken. Je kamer kan er rommelig door lijken, ook al is het decoratief. Denk eens aan een kunstwerk of een mooie poster. Met een afbeelding van natuuraanzicht breng je rust in je slaapkamer evenals ruimte. De kamer lijkt groter en afhankelijk van de tinten en van de afbeelding geef je je kamer de rust die je meemaakt als je in het bos loopt of de frisheid van de oceaan. Daarnaast ben je qua decoratie al een heel eind.

Er zijn een heleboel manieren om je slaapkamer in te richten. Kijk eens op internet of bezoek een showroom. Bepaal of je een rustige slaapkamer wil of een slaapkamer die je wat pit geeft wanneer je op moet staan. Met bovenstaande tips ben je al op de helft, maar het uiteindelijke inrichten begint bij jezelf!