Abstracte kunst – wat is dat? 

Wat is abstracte kunst? 

Abstracte kunst is een ander woord voor de soort kunst die we normaalgesproken non-figuratieve kunst noemen – dus kunst die geen vormen of figuren voorstelt die wij kunnen herkennen, daarom de naam non-figuratief. De kleuren en vormen in het schilderij representeren geen bepaalde objecten of andere bekende dingen. Met een abstract schilderij is het aan de kijker om een geheel eigen invulling te vinden en om uw fantasie te gebruiken om zo zelf iets te vinden wat u herkent. 

Bovendien hebben abstracte schilderijen een positieve inwerking op de levensvreugd van mensen, omdat de combinatie van kleuren een positief effect kan hebben op het menselijk gemoed. 

In het begin van de 20e eeuw gebruikte men het begrip breder, namelijk voor alle kunst die abstraheerde van details in de werkelijkheid, of deze details verwrong. En de non-figuratieve kunst begon als een specifieke abstractie van een concreet motief. 

Al met al wordt de naam “abstracte kunst” tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor non-figuratieve kunst, die geen herkenbare objecten voorstelt of weergeeft. De abstracte kunst laat op die manier kleuren en vormen op de voorgrond treden zoals ze zijn, in plaats van ze te gebruiken om een object af te beelden of weer te geven. De schilderijen kunnen evengoed duidelijk in verband gebracht worden met betekenissen en voorstellingen – maar op een meer abstracte manier, vanuit ieders persoonlijke blik en fantasie. 

Voorbeelden van abstracte kunst bij Galerie Mynewart.nl 

Beautiful Colours 

Dit abstracte schilderij in olieverf is een ongelofelijk mooi, kleurrijk en spannend zogeheten meerluik. Het kunstwerk bestaat uit 5 delen, die samen een groot abstract patroon vormen. Het schilderij bestaat uit vele kleuren – uit beide uiteinden van het scala – wat leven en heerlijke charme geeft aan de ruimte waarin het opgehangen wordt. Een schilderij van dit type geeft een ‘boost’ met energie en kleur aan uw huis. Het schilderij in zijn geheel is zeer groot, en daarom raden wij aan om het op een muur te hangen die zo groot is dat er aan beide kanten van het schilderij ruimte is. 

Klik hier om naar het schilderij te gaan. 

Mix my colours 

In dit mooie moderne schilderij heeft de kunstenaar bijna heel het kleurenpalet gebruikt. Het resultaat is een bijzonder mooi abstract schilderij. De kleuren blauw, rood, geel en groen zijn de centrale kleuren, waaruit een wereld van verschillende nuances ontstaat. Dit schilderij is een makkelijke en elegante toevoeging aan de meeste kamers, omdat het makkelijk te combineren is ongeacht de hoeveelheid kleuren die er al in de kamer zijn. 

Klik hier om naar het schilderij te gaan. 

Calming Earth 

Er zijn schilderijen in vele maten, vormen, motieven en patronen. Dit schilderij in olieverf is gemaakt in een abstracte stijl. De nadruk is gelegd op de blauwe nuances, in combinatie met aardse tinten. Dit zorgt ervoor dat het schilderij makkelijk te combineren is met traditionele meubels. Het schilderij heeft een simpele, maar zeer elegante stijl, en is een trefzekere keuze voor een moderne, stijlvolle inrichting. 

Klik hier om naar het schilderij te gaan. 

Circles 

Dit schilderij is uitgevoerd in olieverf en bestaat uit een aantal zeer mooie en warme kleuren. Het bestaat voornamelijk uit rode, gele, blauwe en zwarte kleuren en nuances in een prachtig, euforisch samenspel. Het abstracte patroon van dit schilderij is heerlijk om naar te kijken en de vele kleuren zorgen ervoor dat dit schilderij overal waar het hangt de ruimte opfleurt. De naam van het schilderij heeft zijn oorsprong in het abstracte motief, wat op een vanzelfsprekende manier aan cirkels doet denken, die hier in verschillende kleuren en op verschillende manieren afgebeeld zijn. 

Klik hier om naar het schilderij te gaan. 

Welk type abstract schilderij past bij mij? 

De belangrijkste reden voor je keuze is heel simpel: Het moet een genot zijn om naar het schilderij te kijken. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de ruimte waarin u het schilderij op wilt hangen. Analyseer de huidige inrichting en de kleuren daarvan. Vooral de kleur van de muren is een belangrijke factor. Wanneer de ruimte gekenmerkt is door witte muren en meubels kan een zeer kleurrijk schilderij echt de moeite waard zijn om te overwegen. Kijken we naar de andere kant van het spectrum, een donkere ruimte, dan komt een schilderij met lichte kleuren werkelijk tot zijn recht. Een schilderij met donkere kleuren komt als regel het best tot zijn recht in een ruimte met lichte muren en kleurrijke meubels/inrichting. 

Een andere belangrijke factor is het formaat van het schilderij. Een klein schilderij kan makkelijk ‘verdrinken’ op een grote muur, net zoals een groot schilderij op een kleine muur er misplaatst uit kan zien. Wij raden aan om een schilderij te kiezen dat aan alle kanten wat ruimte er omheen heeft, zonder dat het in de muur verdwijnt. 

Mix my colours 

In onze galerie kunt u verschillende mooie abstracte schilderijen vinden.